> Mijn konijn van dag tot dag > Voortplanting

Voortplanting

De seksuele volwassenheid van een konijn wordt meestal bereikt tussen 4 en 10 maanden afhankelijk van de grootte van het dier (kleine rassen zijn vroeger volwassen) en het seizoen: het voorjaar is de broedperiode bij uitstek voor zowel tamme als wilde konijnen.

 

In tegenstelling tot andere dieren hebben konijnen geen specifieke paarperiode, waardoor vrouwtjes altijd ontvankelijk zijn voor mannetjes. Hoewel er geen echte voortplantingscyclus is bij konijnen, ervaart het vrouwtje wel periodes van hoge ontvankelijkheid, gunstig voor de bevruchting, die 4 tot 10 dagen duren en gevolgd worden door een rustperiode van ongeveer 10 dagen.

 

Omdat konijnen zich afhankelijk van hun eigen ontvankelijkheid en die van andere konijnen het hele jaar door kunnen voortplanten, is het van essentieel belang om mannetjes en vrouwtjes (indien niet gesteriliseerd) gescheiden te houden, zelfs als ze uit dezelfde familie komen (moeder en zoon, broers en zussen, enz.)!

 

Een konijnendracht schommelt tussen 28 en 35 dagen met een gemiddelde van 31 dagen. Pas op voor verrassingen: een zwangerschap kan tot op het laatste moment onopgemerkt voorbijgaan!

 

Enkele dagen voor de verwachte geboorte kunt u een speciale werpkist plaatsen:

  • Plaats een doos van 30 tot 40 cm hoog - afhankelijk van de grootte van het moederkonijn - op een kalme plek waar het konijn graag rust. Voor meer comfort en privacy kunt u ook een bovenzijde voorzien.
  • U kunt de bodem van de doos bedekken met doeken of stro waarin de moeder haar haar zal leggen om er een gezellig nest van te maken.
  • Als het konijn vrij leeft, zal het zelf een hoekje gereed maken. In dat geval laat u het beter rustig doen.

De geboorte vindt plaats op de natuurlijkste manier ter wereld. Het is daarom raadzaam om niet in te grijpen, want het konijn weet zeer goed wat te doen. Er zullen tussen 2 en 12 konijntjes, naakt en blind, worden geboren in het warme nest.  Het is zeer belangrijk dat de familie onder geen enkele omstandigheid gestoord wordt, want dan loopt u het risico dat de moeder, die zich in gevaar voelt, haar jongen opeet ...

Hebt u meerdere konijnen? Neem uw voorzorgen, want konijnen zijn bijzonder vruchtbaar. Het is onverantwoord om mannetjes en vrouwtjes zonder meer samen te zetten, want het risico bestaat dat hun konijnenfamilie zo groot wordt dat u de situatie niet meer de baas kunt.

BE-NON-200400060