> De ziekten van mijn konijn > Spijsverteringsziekten

Spijsverteringsziekten

Het spijsverteringsstelsel van een konijn berust op een fragiel evenwicht. Daarom is het essentieel om uw konijn een aangepast dieet voor te schotelen.

Diarree

Bij dieetveranderingen heeft het konijn soms een paar dagen lang slappe ontlasting. Dat komt omdat het spijsverteringssysteem geleidelijk aan gewoon raakt aan het nieuwe dieet. Om dat te voorkomen, is het belangrijk om overgangen in het dieet te integreren: het introduceren van nieuw voer in het dieet van uw konijn moet stap per stap gebeuren, met een overgangsperiode van enkele dagen. Verminder daarom geleidelijk het aandeel van zijn gewoonlijke voedingsmiddelen en introduceer de nieuwe ingrediënten in fasen. 

 

Diarree kan ook optreden als het konijn zwaarlijvig is of te weinig vezels eet. In dat geval ziet u misschien een opeenstapeling van slappe, deegachtige ontlasting op de achterhand van uw konijn. Om dit te verhelpen, zal een dieetverandering nodig zijn.

 

Soms is de diarree zeer ernstig. In dat geval moet u zich naar de dierenarts haasten, want zware diarree kan binnen enkele uren fataal zijn voor uw konijn!

Anorexia en darmstilstand

Er zijn veel factoren die bijdragen aan een tragere darmtransit en anorexia (wanneer het konijn stopt met eten):

  • tandheelkundige problemen
  • darmklachten
  • gebrek aan vezels in het dieet
  • stress, pijn
  • haarballen of gedroogde hooiballen in het spijsverteringskanaal

In alle gevallen, en als uw konijn een paar uur stopt met eten, is het van uiterst belang om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen.

BE-NON-200400050