> De ziekten van mijn konijn > Parasitaire ziekten

Parasitaire ziekten

Parasitaire ziekten worden veroorzaakt door parasieten, beestjes die ten koste van hun drager leven. Er zijn twee categorieën: interne parasieten en externe. Je konijn kan besmet raken met een parasitaire ziekte door een ander konijn of via zijn omgeving. 

Interne parasieten

Interne parasieten zijn parasieten die ‘logeren’ in het lichaam van het konijn. 

 

Een van de belangrijkste interne parasieten is E. cuniculi (Encephalitozoon cuniculi). Het is verantwoordelijk voor een ziekte die encephalitozoonosis heet. De microscopische parasiet verplaatst zich via de bloedbaan om zich vervolgens in de hersenen of de nieren van het konijn te nestelen.

 

Bij aankoop van uw konijn, kunt u preventief een antiparasitaire behandeling voorzien. In dat geval is het nuttig de dierenarts te raadplegen.

 

Besmettingswijze

De besmetting kan plaatsvinden:

  • van moeder op jong
  • door contact met geïnfecteerde urine, uitwerpselen of luchtwegafscheidingen
  • indirect, door met urine bevuild voedsel

E. cuniculi kan ook enkele weken in de omgeving overleven ... En zo een nieuwe gastheer infecteren!

 

Symptomen

Dit zijn enkele van de vaakst voorkomende symptomen: 

  • een gekantelde kop: het konijn lijkt last te hebben van torticollis (scheefhals)
  • verlamde achterpoten, trillingen en/of stuiptrekkingen
  • verlies van eetlust
  • nierfalen, incontinentie
  • oogaandoeningen zoals staar

 

Soms is er geen enkel symptoom. Zo kan een besmet konijn waar de parasiet nog aanwezig is, in perfecte gezondheid lijken. Stress (adoptie, vaccinatie, verandering van habitat, komst van een soortgenoot) kan dan weer de symptomen zeer plots laten verschijnen.

Let op: hoewel veel konijnen met de parasiet geen symptomen vertonen, blijven ze besmettelijk voor andere konijnen en kunnen ze dus de ziekte overdragen.

 

Diagnose

Als uw konijn niet in vorm lijkt of het hoofd schuin houdt, raden we u aan om contact op te nemen met een dierenarts. Die zal testen uitvoeren (van het bloed, de urine) om te bepalen of de malaise van uw maatje te wijten is aan E. cuniculi.

 

Behandeling

Er bestaan medicijnen die uw konijn beter kunnen maken en zelfs genezen. De dierenarts zal ze voorschrijven.

Externe parasieten

Externe parasieten zijn kleine beestjes die op het konijn leven, meestal in zijn vacht of oren. 

De voornaamste externe parasieten zijn vlooien, schurft en ringworm. 

 

Vlooien

Hoewel konijnen last kunnen hebben van hetzelfde soort vlooien als katten en honden, is er een bepaald soort luis dat specifiek is voor konijnen: Psilopsyllus cuniculi.

De belangrijkste tekenen van een vlooienplaag zijn:

  • jeuk: het konijn krabt vaak
  • huidwondjes (schubben, irritatie) 

Er bestaan middelen speciaal voor konijnen om vlooien te behandelen of te voorkomen. Het is heel belangrijk om uw dierenarts te raadplegen, want sommige producten kunnen zeer giftig zijn voor uw dier. 

 

Schurft

Schurft aan de oren is een vaak voorkomende ziekte bij konijnen. 

Als uw konijn aan zijn oren krabt en het hoofd schudt, of als u bruine tot zwarte schilferige korsten in zijn oren ziet, dan kan het lijden aan schurft. 

Schurft wordt behandeld met aangepaste producten. Vraag advies aan een dierenarts! 

 

Ringworm

Ringworm is een infectie waar een microscopische schimmel aan de basis van ligt.

Een konijn met ringworm heeft kale plekken en rode cirkelvormige vlekken op zijn kop of poten. Soms zijn er ook korstjes.

Ringworm is gelukkig een ziekte die zeer makkelijk behandeld kan worden met medicatie. Als uw dier erdoor getroffen is, is het belangrijk dat u het snel en gepast laat behandelen, want de parasiet is overdraagbaar op de mens. Hebt u vragen over de ziekte, raadpleeg dan een dierenarts!

Bovendien kan het nuttig zijn om in geval van een positieve diagnose bij uw konijn, uzelf te laten onderzoeken door een arts. Die kan nagaan of u al dan niet huidlaesies hebt (rode vlekken) en andere symptomen van ringworm. 

 

Externe parasieten voorkomen 

Er kan een preventieve behandeling worden toegediend wanneer u uw konijn adopteert bij het verlaten van de dierenwinkel. Vraag een dierenarts om advies!

Het gebruik van etherische oliën als preventieve of curatieve behandeling wordt niet aanbevolen voor konijnen. Als ze verkeerd gebruikt worden, kunnen ze immers brandwonden en allergische reacties veroorzaken!

BE-NON-200400050