> De ziekten van mijn konijn > Infectieziekten en vaccinatie

Infectieziekten en vaccinatie

Het is mogelijk – meer nog, aangeraden – om uw konijn te vaccineren tegen deze drie ernstige ziekten: myxomatose en de twee varianten van de virale hemorragische ziekte (VHS1 en VHS2).

Myxomatose

Besmettingsoorzaak- en wijze

Myxomatose, wat in België zeer vaak voorkomt, is een dodelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Deze aandoening is niet seizoensgebonden en kan dus het hele jaar door voorkomen. Bovendien kunnen alle huiskonijnen getroffen worden door myxomatose

De ziekte is te wijten aan een alomtegenwoordig virus in de natuur. Het wordt vaak overgedragen door bijtende insecten zoals vlooien en muggen. Het kent ook pieken wanneer er door de weersomstandigheden meer muggen tevoorschijn komen.

 

 

Myxomatose kan ook overgedragen worden bij direct contact tussen een ziek en een gezond konijn. 

 

Symptomen

De symptomen van de ziekte zijn zwelling, en soms ook puistjes, op het hoofd, de oren, de lippen, de anus en de ogen. Er kunnen ook ademhalingsproblemen optreden.

 

Behandeling

Meestal sterft een konijn met de ziekte vrij snel. Hoewel er geen specifieke behandeling is, kan de dierenarts lokale verzorging toedienen, antibiotica en, het belangrijkste, ondersteunende zorg zoals geassisteerde voeding en indien nodig infusies.

 

De ziekte voorkomen 

Vaccinatie blijft de beste preventie tegen deze ziekte. Praat erover met een dierenarts! 

Virale hemorragische ziekte

Besmettingsoorzaak en - wijze

De virale hemorragische ziekte (VHS1 of VHS2) is een dodelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een zeer besmettelijk virus. 

Ze wordt niet alleen overgedragen door direct contact tussen konijnen, maar ook door contact met mensen (bijvoorbeeld door schoenen of kleren), spullen of voeding (zoals hooi). In bepaalde gevallen wordt de aandoening ook overgedragen via insecten. 

 

 

In 2016 is er een nieuwe variant van het VHS verschenen in België (later VHS2 genoemd), waar de klassieke stam van VHS (nu ook VHS1 genoemd) geen enkele bescherming tegen bood. 

De variant VHS2 is een mutatie van de VHS1-stam. Deze aandoening treft ook hazen. Terwijl de incubatietijd van VHS1 gaat van 1 tot 3 dagen, is die van VHS2 langer. Het besmettingsniveau is echter even hoog. 

 

 

Symptomen

In het algemeen is er geen duidelijk symptoom, want de dood - door bloedingen - volgt zeer snel op de besmetting: het konijn sterft binnen 12 tot 36 uur.  

 

Behandeling

Er bestaat jammer genoeg geen specifieke behandeling tegen deze ziekten. 

 

De ziekte voorkomen 

Wetende hoe gevaarlijk de ziekte is, is voorkomen de enige oplossing! Dankzij een vaccinatie tegen de twee varianten van de virale hemorragische ziekte, is uw konijn permanent beschermd tegen het virus. 

Vaccinatie

Een van de bestrijdingsmiddelen tegen infectieziekten zijn vaccins, die elk jaar opnieuw toegediend moeten worden. Hiermee beschermt u uw konijn eenvoudig tegen aandoeningen als myxomatose of de hemorragische ziekte. 

 

De vaccinatie van uw huisdier is ook een uitgelezen kans voor een jaarlijkse check-up waarbij de dierenarts de nagels, de tanden, de oren en het gewicht van uw konijn controleert, en al uw vragen over het welzijn van uw lieveling beantwoordt.

 

Bovenop de vaccinatie zijn er enkele eenvoudige maatregelen waarmee u uw maatje kerngezond kunt houden:

  • Uw konijn beschermen tegen muggen (haal ’s avonds, wanneer muggen het talrijkst zijn, uw konijn naar binnen).
  • Controleer de kwaliteit van het hooi.
  • Was uw handen.
  • Vermijd onverwacht contact met wilde konijnen of konijnen waarvan u de gezondheidstoestand niet kent.
BE-NON-200400050