Gewicht

Een onevenwichtige voeding die te veel suikers, vetten, en te weinig vezels bevat, kan uw konijn zwaarlijvig maken. Zwaarlijvigheid kan ook te wijten zijn aan een gebrek aan lichaamsbeweging, iets waar sedentaire konijnen mee kampen.

 

Maar overgewicht is veel meer dan een ongewenst schoonheidsfoutje. Het vormt een reëel gevaar voor de gezondheid van uw huisdier:

  • Een konijn met overgewicht kan zichzelf niet meer goed verzorgen noch zijn blindedarmkeutels, een belangrijk onderdeel van zijn dieet, inslikken.
  • Het bevuilt zich (vooral rond de anus en de staart) en kan ook last hebben van ernstige spijsverteringsproblemen.
  • Het wordt gevoelig voor pododermatitis (pootletsels) en huidproblemen. 

 

Om deze problemen te voorkomen, is het noodzakelijk uw konijn een evenwichtige voeding te geven, voornamelijk hooi, afgewisseld met gras. Met een maandelijkse weging kunt u zijn gewichtscurve controleren en een buitensporige gewichtstoename voorkomen.

Weet u wat caecotrofen of blindedarmkeutels zijn? Dat zijn de kleine uitwerpselen die konijnen eten om eiwitten, vitaminen en mineralen binnen te krijgen. In tegenstelling tot hun normale, hardere ontlasting zijn caecotrofen glanzend, vochtig en zacht. Ze maken deel uit van het normale dieet van een konijn. Maak u dus geen zorgen als uw beestje wat van zijn uitwerpselen eet!

Ook spelletjes en leuke oefeningen (balwerpen, naar kleine verborgen stukjes voedsel zoeken, zijn behendigheid trainen) houden uw konijn in vorm en versterken jullie band.

BE-NON-200400060