> De komst van mijn konijn voorbereiden > Een konijn adopteren

Een konijn adopteren

Bent u van plan een konijn als huisdier te nemen? Goed idee! Dwergkonijnen zijn uiterst aanhankelijke beestjes. Ze zijn gemakkelijk zindelijk te maken, leven halfvrij in huis en kunnen zeer waardevolle interacties aangaan. Een bron van plezier voor zowel jong als oud!

  

Pas op! Deze zeer intelligente dieren zijn geen speelgoed! Ze hebben niet alleen aandacht nodig, maar ook aangepaste zorg, hun hele leven lang. De beslissing om een konijn aan te schaffen, moet daarom gewikt en gewogen worden, want het is een langetermijnverbintenis. Een huiskonijn leeft gemiddeld 7 tot 8 jaar, maar sommige kunnen tot 12 jaar oud worden.


Bovendien hebben konijnen een omgeving nodig die is aangepast aan hun levensstijl, kwaliteitsvoedsel en regelmatige veterinaire zorg (vaccinatie, tandverzorging, enz.). Een goed begin ligt ook aan de basis van een verrijkende, harmonieuze en duurzame relatie.


Wist u dat… Het huiskonijn meer dan 60 rassen omvat die komen in tal van vormen, groottes en kleuren?


Besef ook dat konijnen sociale dieren zijn die van gezelschap houden. U laat het dus het beste niet alleen! De beste oplossing? Meerdere konijnen samen laten leven!


Hieronder raden we enkele mogelijke combinaties voor samenleven aan:

  • 1 mannetje en 1 vrouwtjes, allebei gesteriliseerd
  • 2 vrouwtjes (indien mogelijk gesteriliseerd)
  • 2 gesteriliseerde mannetjes


Twee gecastreerde mannetjes samen laten leven gaat vaak vlotter dan twee niet-gecastreerde vrouwtjes.

 


Een cavia als gezelschap voor mijn konijn? Hoewel cavia's ook zeer sociale dieren zijn die van gezelschap houden en met konijnen kunnen leven, zijn ze niet de ideale metgezel. Omdat hun gedrag en voedsel anders zijn, is het beter om uw konijn samen te zetten met een soortgenoot.


Er is een grote verscheidenheid aan dwergkonijnen (gewicht < 2kg), die van elkaar kunnen verschillen wat betreft hun vacht, kleur en oorvorm.

  • De oren van een konijn kunnen rechtop staan of hangen (hangoorrassen). Bij echte dwergkonijnen (die volgroeid niet meer dan 2 kg wegen) zijn de oren in opgerichte toestand korter dan de kop. 
  • Lange, halflange of korte haren? Het is niet alleen een kwestie van smaak, maar ook van tijd.  


Lange haren hebben immers wat meer onderhoud nodig!

  • Ook de grootte van het konijn kan variëren. Zeer grote rassen zoals reuzekonijnen kunnen 5 tot 7 kg of zelfs veel meer wegen! Overweeg ze daarom alleen als u een buitenruimte hebt die groot genoeg is. Sommigen bieden dan weer minidwergkonijnen aan. Pas op! Deze ‘miniatuurkonijnen’ zullen, als ze dat echt zijn, waarschijnlijk veel fragieler zijn op volwassen leeftijd.


Wist u dat … Konijnen een indrukwekkende waaier aan kleurnuances kunnen hebben? Er komt bijna geen eind aan!

BE-NON-200400059